Industria usoara romaneasca a inregistrat indicatori "nefavorabili", in 2006, din cauza conditiilor oferite de stat pentru mediul de afaceri, a declarat Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronatelor din Industria Usoara, citata de Rompres. Astfel, domenii precum industria firelor de bumbac, in, canepa, lana si confectii au inregistrat scaderi in timp ce cresteri usoare s-au inregistrat in tricotaje si confectia de incaltaminte.
Principala cauza pentru situatia din 2006 este, in opinia reprezentantilor patronatului, lipsa de politici coerente in domeniu alaturi de legislatia fiscala.
"Nu a existat o politica industriala coerenta in Romania, si asta nu doar de acum ci in decursul ultimelor 16-17 ani, situatie care, perpetuandu-se a dus la situatia actuala. S-a ajuns la situatia paradoxala ca trebuie sa importam aproape in totalitate materia prima necesara industriei noastre pentru ca nu mai exista tabacarii, nu mai exista complexuri de crestere a animalelor, nu mai exista tabacarii", explica Grapini.
In ceea ce priveste politica fiscala, presedinta FEPAIUS deplange lipsa politicilor de finantare care sa ajute industria usoara romaneasca oferind ca exemplu refuzul statului, pana in urma cu 2-3 ani, de a accepta scutirea de impozitare a profitului reinvestit.
De asemenea, mai spune Grapini, prin numeroasele taxe si impozite aplicate de catre stat nu s-a putut efectua amortizarea accelerata care ar fi permis investitorilor din domeniu sa-si recupereze cat mai rapid investitia pentru a putea intra pe profit.
Accesul dificil la credite
Un alt aspect mentionat de oficialul FEPAIUS este accesul foarte greu si costisitor la fonduri banesti precizand ca Eximbank, ca banca cu capital integrat de stat, practica aceleasi dobanzi ca si celelalte banci din sistem, nefiind astfel avantajoasa accesarea unor credite. Din punctul