Creditele restante aproape nu au crescut in ultimii ani. Debitele generate de utilitati cresc substantial. Datoriile din sectorul comercial domina ca valoare
Afacerile firmelor specializate pe colectarea debitelor au inflorit in 2006. Acest lucru s-a intamplat, cum era si firesc, in paralel cu evolutia ascendenta a numarului de datornici. Paradoxal insa, nu debitele bancare sunt cele care au crescut semnificativ, ci datoriile catre furnizorii de servicii si utilitati, apreciaza reprezentantii companiei Urban si Asociatii.
Pe de alta parte, ca valoare, debitele rezultate din tranzactiile intre societati comerciale domina "topul" surselor generatoare de datornici. Potrivit datelor Bancii Nationale, ponderea creditelor restante in totalul finantarilor acordate de banci se situeaza la aproximativ 0,26%, valoare aproape neschimbata in ultimii patru ani.
In acelasi timp, datoriile catre furnizorii de utilitati au crescut constant in ultimii ani, mai ales in cazul asociatiilor de locatari. In 2006, numai la nivelul Urban si Asociatii numarul datornicilor a crescut cu 500%.
Bula imobiliara umfla profiturile recuperatorilor de debite
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, se declara ingrijorat de "balonul imobiliar". Cresterea, de multe ori nejustificata, a preturilor practicate pe piata imobiliara poate deveni o sursa de profit si pentru companiile specializate pe recuperarea de debite. In mod logic, pe masura ce preturile cresc, numarul datornicilor si valoarea datoriilor cresc si ele. "Realizarea unui amplu proiect de investitii mobiliare poate sa genereze in portofoliul nostru un debit de colectat de peste 10-15 milioane de euro", exemplifica cei de la Urban si Asociatii.
Restantele bancare, la nivel european
Cu un procent de sub 0,26% credite restante in anul 2006, sistemul bancar romanesc se incad