Numele câştigătorilor alegerilor pentru conducerea CSM sunt deja vehiculate, deşi până acum nimeni nu şi-a depus oficial candidatura Membrii CSM nu se înghesuie să-şi depună candidatura pentru şefia celui mai înalt for din Justiţie. Până în acest moment, nimeni nu şi-a manifestat oficial dorinţa de a conduce Consiliul Superior al Magistraturii, deşi mandatul actualului preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Gâlcă, încetează în data de 12 ianuarie, fără a mai putea candida.
Funcţia de preşedinte al CSM va fi ocupată de un judecător, iar cea de vicepreşedinte de un procuror. Anul trecut la alegerile pentru şefia Consiliului nu s-a înscris nimeni, astfel că în fruntea CSM s-a mers pe recomandările colegilor. Doar cei 14 membri CSM, aleşi de magistraţii din ţară, au dreptul de a candida la funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte. Procurorul general, ministrul justiţiei, preşedintele Curţii Supreme şi reprezentanţii societăţii civile au drept de vot şi nu pot ocupa funcţii de conducere.
Tandemul Andreieş - Chiujdea, favorit
La alegerile din 11 ianuarie, când se va prezenta şi bilanţul activităţii CSM pe anul trecut, va participa şi preşedintele Traian Băsescu.
Persoanele vehiculate că ar putea ocupa funcţia de preşedinte al CSM sunt Virgil-Viorel Andreieş, preşedintele Curţii de Apel Cluj, preşedintele Secţiei Penale din cadrul instanţei supreme, Anton Pandrea, şi Angela Hărăstăşanu de la Curtea de Apel Braşov.
Favorit pentru şefia Consiliului este "cuplul" Virgil-Viorel Andreieş (preşedinte) şi Dan Chiujdea (vicepreşedinte). Judecătorul Andreieş a fost de mai multe ori criticat de ministrul justiţiei, Monica Macovei, întrucât ar fi fost în incompatibilitate, ocupând simultan funcţiile de membru CSM şi preşedinte al Curţii de Apel Cluj. Nici magistratul nu s-a lăsat însă mai prejos şi a taxat dur avizul ministrului just