Comparativ cu împrumuturile de nevoi personale, cele prin overdraft scad mai mult capacitatea de îndatorare alte cuvinte, în momentul solicitării unui nou împrumut, banca va ţine cont de cuantumul overdraftului, chiar dacă acesta nu este folosit, fapt care reduce semnificativ suma ce poate fi obţinută printr-un nou credit.
Normele impuse de Banca Naţională specifică faptul că populaţia nu se poate împrumuta decât în limita maximă a 30% din venitul net, iar toate ratele aferente creditelor să nu depăşească 40%. În plus, orice credit sau leasing este inclus în gradul de îndatorare. Ceea ce înseamnă că şi banii acordaţi prin facilitatea de descoperit de cont sunt luaţi în calcul, chiar dacă sumele respective nu au fost utilizate. Motivul ţine de faptul că, din momentul în care banii au intrat în contul clientului, pot fi utilizaţi.
Spre exemplu, o familie cu un venit lunar de 2.000 lei are deja împrumuturi ale căror rate cumulează 600 lei şi mai solicită un credit cu o rată lunară de 200 lei, astfel încât să nu depăşească pragul de 40% din venit. Însă una dintre persoane deţine şi un card de salarii cu facilitate pentru descoperit de cont, fapt care limitează capacitatea de îndatorare. Asta pentru că, dacă banca nu ia în calcul suma din overdraft (chiar dacă banii nu au fost folosiţi de client) şi acordă creditul cu rata de 200 lei, atunci încalcă normele impuse de Banca Naţională privind limitarea gradului de îndatorare.
Overdraftul, cel mai scump credit
În schimbul avantajului generat de faptul că facilitatea de descoperit de cont oferă o sumă de bani ce este la dispoziţia clientului în orice moment, cardurile cu overdraft au marele dezavantaj că diminuează radical capacitatea de îndatorare. Asta pentru că dobânzile percepute pentru facilitatea de descoperit de cont sunt cele mai ridicate, comparativ cu alte tipuri de împrumuturi acordate popul