Foto: The Economist
Romania si Bulgaria sunt mult in urma UE atat din punct de vedere politic, cat si economic. Asa debuteaza o sinteza publicata de prestigioasa revista economica The Economist, sinteza dedicata situatiei celor doi noi membri ai Uniunii Europene.
Cu tot acest decalaj, progresele celor doua state sunt evidente si banii de la Bruxelles vor ajuta mult, mai noteaza The Economist.
Situatia in care se afla Romania si Bulgaria e mai proasta decat cea in care se afla grupul tarilor ce a aderat in valul doi, in urma cu trei ani. Produsul intern brut al Romaniei la nivelul anului 2005 era de 4.490 de dolari pe locuitor, al Bulgariei de 3.480, in timp ce media valului 2004 era de peste 9.000 de dolari.
Toate acestea in condtiile in care media UE - exceptand valul 2004 - era de aproape 30.000 de dolari.
The Economist evidentiaza ca in afara nivelului scazut al veniturilor pe cap de locuitor, situatia infrastructurii si a serviciilor publice din cele doua tari este mult sub media altor state din estul Europei, nici la capitolul luptei anti-coruptie si culturii politice situatia nefiind prea roz.
O comparatia Romania/Bulgaria reliefeaza avantajele dimensiunii Romaniei, o tara de aproape trei ori mai mare ca Bulgaria, insa experienta arata ca elitele statelor de dimensiuni mai mici se organizeaza si functioneaza mai eficient. In schimb, Romania, a doua tara ca marime din Europa de est, ar fi mai atractiva din punct de vedere al investitiilor straine.
[c:1:d]Amandoua tarile au o minoritate etnica destul de consistenta -7% din populatia Romaniei fiind de etnie maghiara, in timp ce 9% din populatia Bulgariei e de etnie turca, minoritate considerata a fi mai saraca si mai putin civilizata.
In timp ce reprezenatntii politici ai maghiarilor din Romania sunt o componenta fixa a coalitiilor d