Declaratiile de avere pe anul trecut arata ca presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, ministrul Muncii Gheorghe Barbu, cel al Finantelor Sebastian Vladescu si seful ANAF Sebastian Bodu au castigat impreuna 6 miliarde de lei vechi, de la stat, prin participarea la privatizarea BCR si CEC.
Sunt insa si alti demnitari care incaseaza sume frumoase din participarea in consiliile de administratie ale unor societati de stat.
Conform estimarilor Institutului pentru Politici Publice, peste 70 de demnitari - ministri si parlamentari - au profitat de ambiguitatea legii privind incompatibilitatile si au facut parte din consilii de administratie si comisii de privatizare ale unor societati de stat, din 2003, cand a intrat in vigoare asa-numitul pachet de legi anticoruptie.
Conform Legii 161 / 2003, calitatea de ministru sau parlamentar este incompatibila, printre altele, cu cea de membru in CA. Cu toate acestea, actul normativ prevede ca, "in mod exceptional", se pot da derogari. Guvernul Tariceanu a fost compionul absolut al acestor derogari.
Un raport al IPP, de la finele lui 2006, arata ca 45 de ministri si secretari de stat au fost exceptati de la lege, devenind membri in CA ale unor companii de stat. Asta in timp ce, pe vremea cand Adrian Nastase era premier, numarul derogarilor a fost de trei ori mai mic - 13.
Printre demnitarii actualei puteri care au primit, la Guvern, derogari sunt: Ioan Codrut Seres, fost ministru al Economiei, presedinte al comisiilor de privatizare a Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Dobrogea, Electrica Banat, Electrica Oltenia, Electrica Moldova, Electrica Muntenia Sud; Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, membru in comisia de selectare
consultanti pentru privatizarea SN de Radiocomunicatii si Postei; Mihai Voicu, ministru pentru Relat