Generalul Pahonţu va coordona "activitatea pentru tratamentul medical" al lui Băsescu, Văcăroiu şi Olteanu, a decis CSAT CSAT a decis să încredinţeze directorului SPP coordonarea activităţii de "investigare, intervenţie şi tratament" medical în cazul în care este afectată sănătatea şefului statului, precum şi a preşedinţilor celor două Camere ale parlamentului.
Potrivit unei hotărâri a CSAT, adoptată la 20 decembrie 2005 - şi care, deşi are caracter nesecret, nu a fost anunţată public -, Serviciul de Protecţie şi Pază este instituţia care organizează asigurarea asistenţei medicale pentru primii trei demnitari ai statului român. Dacă această hotărâre se va aplica ad litteram, interesantele conferinţe de presă ale medicilor de la spitalul vienez unde s-a operat Băsescu vor deveni istorie. "Acordarea de informaţii cu privire la caz se poate face numai cu acordul pacientului sau al SPP, prin comunicate de presă", se prevede în hotărârea CSAT. Potrivit acestei hotărâri, directorul SPP mai are o atribuţie care ar putea reprezenta o intruziune în viaţa privată a demnitarilor: el are acces la dosarul medical al pacienţilor. Dosarul, alcătuit de medicul de familie şi care cuprinde, printre altele, antecedentele personale patologice, precum şi tratamentele cronice efectuate, este "prezentat" directorului SPP.
Hotărârea CSAT din 20 decembrie face referire la o "comisie medicală centrală" - comisie ce urmează să fie constituită de Ministerul Sănătăţii, potrivit directorului SPP, Lucian Pahonţu - care decide dacă o intervenţie medicală poate fi efectuată în ţară sau în străinătate. Dacă intervenţia medicală se execută în străinătate "la cererea expresă a demnitarului", costurile vor fi suportate de acesta, a decis CSAT. Asistenţa medicală preventivă este asigurată de Centrul Medical al SPP, iar Spitalul Militar Central se ocupă de ambulanţele care intervin în caz de