Diminuarea aportului propriu al clientului cu 5% majorează cu un punct procentual riscul creditelor neperformante împrumuturile ipotecare, instituţiile de credit ar putea să nu renunţe în totalitate la obligativitatea unui aport propriu al clientului. Asta pentru că băncile comerciale se tem de creditele neperformante.
Bancherii se gândesc dacă vor renunţa la solicitarea unui avans pentru creditele ipotecare şi imobiliare, în cazul în care proiectul de normă al Băncii Naţionale ce elimină această restricţie va fi aprobat. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a precizat pentru Adevărul că, dacă banca centrală nu va mai impune un avans, nu înseamnă neapărat că şi instituţiile de credit vor renunţa în totalitate la solicitarea unui aport propriu al clientului pentru finanţarea unei locuinţe. Motivul ţine de faptul că băncile comerciale vor încerca să se apere singure împotriva riscurilor ce provin din creditele ipotecare.
Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank România, subliniază faptul că, în eventualitatea aprobării normei BNR, fiecare instituţie de credit va fi mai liberă să stabilească prin norme interne prudenţiale la ce risc vrea să se expună pentru finanţarea sectorului imobiliar. Până în momentul de faţă, impunerea unui avans de 25% din valoarea locuinţei proteja băncile de o eventuală scădere a preţurilor. Asta pentru că instituţiile de credit finanţau numai 75% din valoarea casei, ceea ce permitea chiar scăderea cu un sfert a preţului de achiziţie, fără ca băncile să se teamă de eventualitatea în care clientul ar fi decis să nu mai ramburseze creditul ce ar fi depăşit valoarea locuinţei.
Restanţele sporesc cu reducerea avansului
Odată eliminată impunerea unui avans de 25% prin normele băncii centrale, fiecare instituţie de credit va analiza portofoliul de credite ipotecare pentru a vedea la ce nivel va reduce a