Oamenii de afaceri Marian si Octavian Iancu, ajunsi la Timisoara pe filiera fostului partid de guvernamant, si-au pus la punct, inca de la sosirea in zona, a unui plan de preluare, cu orice pret, a Combinatului Petrochimic "Solventul".
Strategia lor a dat roade si, in prezent, dupa ce Curtea de Apel Suceava le-a dat castig de cauza in confruntarea cu ceilalti potentiali cumparatori, ei asteapta sa fie pusi in posesie.
"Deocamdata, domnii de la ?Erm ConsultingÈ refuza sa puna in aplicare o hotarare judecatoreasca. Se substituie legii. Este o mare escrocherie, intrucat fac jocurile concurentei. Am facut deja o plangere penala pentru nepunerea in aplicare a unei sentinte judecatoresti", a declarat Marian Iancu, care inca nu stie ce se va intampla cu cele 40 de hectare de sub combinat.
Batalia pentru "Solventul" a inceput cu mult inainte de organizarea licitatiei, in septembrie 2004. Initial au licitat pentru combinat firma "Frank Invest" si "Valkiria", iar mai tarziu au intrat in cursa si fratii Iancu, care au oferit prin grupul "VGB" suma de 22 milioane de euro.
Acestia nu au reusit, insa, sa achite intreaga suma la termenele stabilite in contract, astfel ca au pierdut afacerea, desi platisera, deja, 15 milioane de euro.
In aceste conditii, grupul "VGB" a fost descalificat de Tribunalul Alba, instanta stabilind ca Alexander Hergan, care oferise doar 13,1 milioane de euro, sa fie considerat castigator. In mod paradoxal, prin respectarea procedurii, combinatul a fost vandut la un pret mai mic decat cel achitat de fratii Iancu, motiv pentru care contractul de vanzare-cumparare a fost contestat in instanta.
Dupa mai multe termene de judecata la instantele din Alba Iulia, la sfarsitul anului trecut Curtea de Apel Suceava a decis ca fratii