(Foto: Republicanul)
Cinism
Localnicii din Barcanesti au auzit primul zvon ca autostrada Bucuresti-Brasov va trece prin comuna lor in anul 2000. La inceput, oamenii s-au bucurat, crezand ca aceasta investitie va contribui la cresterea valorii proprietatilor, dar si ca se vor crea noi locuri de munca.
Doi ani mai tarziu, cativa reprezentanti ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, institutie subordonata Ministerului Transporturilor, au batut la portile celor care urmau sa fie expropriati. „Dupa ce le-am dat actele de proprietate ale casei si terenului, au plecat si s-au intors in 2005.
Atunci ne-au chemat la primarie sa ne spuna ca trebuie sa ne mutam, ca se va construi autostrada”, povesteste Aurel Trandafir, unul dintre localnicii afectati direct de lucrarile de constructie.
In decembrie anul trecut, Aurel Trandafir a primit vizita a doi oficiali ai Ministerului Transporturilor, care i-au pus in fata un contract de vanzare cumparare pentru cei 1.440 de metri de teren pe care va trece autostrada. „Nu mi-a venit sa cred cand am vazut pretul oferit de stat.
Era trei euro pe metru patrat, cand la noi se vinde cu 25-30 de euro! Sotia mea a inceput sa planga ca ramane fara curtea in care a trait o viata, insa acei domni ne-au spus pe ton raspicat ca, daca nu ne convine, sa dam statul in judecata. Pai am eu timp si bani sa ma judec cu statul?”, se intreaba, cu lacrimi in ochi, batranul neajutorat.
In ceea ce priveste casa ce urmeaza a-i fi demolata, acestuia i s-a propus o locuinta noua prin ANL, cu conditia sa plateasca diferenta dintre pretul oferit de stat si valoarea de piata a viitoarei constructii. „Noi avem un venit de 600 de lei lunar.
De unde vom putea plati credite la b