Statul roman s-a angajat sa plateasca 90 de milioane de euro pentru a cumpara castelele Bran si Peles. Acestea au fost sau urmeaza sa fie retrocedate proprietarilor de drept, iar autoritatile le vor rascumpara pentru a le mentine in circuitul turistic. Desi este un gest de necesara reparatie morala, retrocedarea are insa un pret cam mare, asumat fara argumente economice viabile.
In plus, ceea ce se intampla in acest moment in Romania constituie un caz aproape singular in Estul Europei.
Informatia pe scurt: Consiliul Judetean Brasov vrea sa cumpere Castelul Bran cu 60 milioane euro. Suma nu poate fi recuperata insa din incasari, asa cum spun oficialii locali.
Suma este considerata foarte mare si de catre Ministerul Culturii, care apreciaza castelul la cel mult 15 milioane euro
Guvernul este insa dispus sa ofere 30 de milioane pentru un alt castel, Pelesul. Opozitia anunta insa masuri de anulare a acestei decizii.
Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, anunta luni ca CJ a decis cumpararea Castelului Bran de la proprietarul de drept, Dominic de Habsburg, in schimbul sumei de 60 de milioane de euro.
Pentru aceasta, autoritatile brasovene doresc sa acceseze un imprumut de tip leasing, pe o perioada de zece ani, imprumut ce ar urma sa fie luat de la o banca austriaca. Pentru cumpararea Castelului, Consiliul Judetean va plati in primii doi ani o suma de 2,7 milioane euro, restul pana la 60 de milioane urmand sa fie platiti lui Dominic de Habsburg de catre banca austriaca.
[c:1:s]Consiliul Judetean spera ca sa returneze imprumutul din exploatarea turistica a castelului. “Castelul Bran este cel mai mare brand din Romania, este o oportunitate pentru turismul brasovean. Costurile sunt minore fata de ceea ce putem obtine”, a declarat Aristotel Cancescu.
Cu toate aceste