Liberalii se reunesc in forul suprem pentru a cincea oara in ultimii 7 ani De patru ori in sase ani. Adica aproape anul si Congresul. In spiritul doctrinei lor, ori de cate ori s-au confruntat cu framantari puternice in partid, liberalii au mai organizat un Congres care sa rezolve lucrurile. Ordinar sau nu. Numaratoarea nu se opreste insa aici, caci la sfarsitul acestei saptamani va avea loc un nou Congres liberal extraordinar.
O regula nescrisa a vietii politice, dar si o dovada de stabilitate a unui partid spune ca, din patru in patru ani, functiile de conducere sa fie "scoase la concurs" intr-o intrunire la nivel national. Liberalii au aplicat cu varf si indesat aceasta regula, organizand, din anul 2000 si pana in prezent, nu mai putin de patru Congrese. Cel de-al cincilea Congres este pe ultima suta de metri din punct de vedere al pregatirilor, urmand a avea loc chiar la sfarsitul acestei saptamani, la 12-13 ianuarie. Din acestea, doar doua au fost ordinare si au insemnat schimbarea presedintelui formatiunii. Rand pe rand, in vara lui 2000, in februarie 2001, in septembrie 2002 si apoi la inceputul lui 2005, delegatii liberali au fost chemati sa exprime optiunea teritoriului in problemele centrului.
EXTRAORDINAR, INTAIA OARA. Pe final de mileniu II, in vara lui 2000, liberalii s-au intrunit intr-un Congres extraordinar al carui principal obiectiv a fost, in prag de alegeri, sa valideze candidatura lui Theodor Stolojan la cea mai inalta functie din stat. In plus, pe ordinea de zi, stabilirea unei strategii electorale a partidului si aprobarea unor modificari la Statutul partidului, cele mai importante fiind reinfiintarea Delegatiei Permanente si aprobarea listelor de parlamentari de catre acest organism. In componenta Delegatiei Permanente intrau membrii Biroului Permanent Central (BPC), presedintii de filiale, presedintele si vicepresedintele Consiliu