De la 1 ianuarie 2007, romanii pot munci fara restrictii doar in 14 state membre ale Uniunii Europene. Alte tari au anuntat ca, in urmatorii ani, isi inchid partial sau total piata muncii pentru cetatenii Romaniei.
Conationalii nostri care se decid sa-si caute de lucru in Europa, in unul dintre statele care nu a impus restrictii, vor beneficia de conditii similare la angajare ca si cetatenii tarii respective.
Mai exact, ei vor putea candida pe locurile de munca disponibile, fara a avea nevoie de permise de munca. Regula de baza va fi cea a competentei, dupa cum precizeaza Daniela Andreescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
Integrarea in UE aduce si alte avantaje. Pentru perioada lucrata in strainatate, romanii vor primi pensii la nivelul tarii in care au muncit.
Site-ul cu locuri de munca
Cei care vor sa afle care sunt locurile de munca libere sau conditiile de lucru si de trai in orice stat din Spatiul Economic European si Elvetia se pot informa prin intermediul EURES, o retea de cooperare intre Comisia Europea-na, Serviciile Publice de Recrutare din statele membre, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda si Elvetia si alte organizatii partenere.
Consilierea angajatilor si a angajatorilor se va realiza tot prin EURES. Ca membra a UE, Romania va participa si ea la aceasta retea, iar Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) va fi punctul national de contact pentru EURES.
Ofertele de joburi care sunt publicate pe site-ul EURES, la http://ec.europa.eu/eures, acopera diverse profesii. Cand langa oferta de munca se regaseste un steag albastru, inseamna ca angajatorul respectiv cauta personal din alte tari europene decat cea in care isi are afacerea.
Baza de date nu contine anunturi din cadrul institutiilor europene, ace