Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana va determina o crestere semnificativa a rolului actualelor regiuni de dezvoltare. Fiecare dintre cele opt regiuni va avea atributii noi si foarte importante in ceea ce priveste administrarea si implementarea unor programe de finantare cu valori de sute de milioane sau chiar miliarde de euro.
Organizarea regionala actuala a tarii noastre a facut ca judetul Alba sa joace o "partitura" decisiva in acest context. Existenta Agentiei de Dezvoltare Regionala "VII Centru", cu sediul la Alba Iulia, care gestioneaza programele finantate de UE in sase judete din Transilvania, permite judetului sa se situeze in prima linie a evolutiei tarii in Uniunea Europeana.
Pe langa aceasta, Alba se mai integreaza in UE cu infrastructura foarte slaba, dar si cu atractii turistice remarcabile, obiceiuri populare stravechi si cu recunoscutele vinuri seci de pe Tarnave, din zona localitatii Jidvei.
Acestea ar fi principalele atuuri pe care mizeaza autoritatile in atragerea unui numar cat mai mare de turisti din afara tarii.
Infrastructura rutiera - principala piedica
In vederea valorificarii zestrei naturale si umane de care dispune judetul, autoritatile incearca sa imbunatateasca infrastructura rutiera, principalul obstacol in dezvoltarea turismului. Numai in 2007 ar urma sa fie investite in modernizarea drumurilor judetene circa 70 de milioane de lei noi, ceea ce reprezinta de aproape zece ori suma cheltuita in urma cu trei ani.
Din cei peste o mie de kilometri de drumuri judetene din Alba, mai putin de jumatate sunt asfaltate, peste 460 de kilometri sunt pietruiti, iar peste 80 de kilometri sunt de pamant. In pofida starii precare inca a cailor rutiere de acces, multi turisti din tara, dar mai ales din Ungaria, vin