Asa arata cladirea Maternitatii din Turda(Foto: Marian Oprea)
Despre sistemul sanitar s-a vorbit si se va mai vorbi. Despre lipsa de igiena s-a vorbit si se va mai vorbi, la fel ca despre dezorganizarile din sistem - oricare ar fi sistemul. Despre „numai la spitalul din Turda sa nu ajungi!” s-a mai vorbit. Atunci noi despre ce sa mai vorbim? Pai ia sa vedem!
Cladirile, in sine
Cladirile, in sine, atat cladirea dispensarului policlinic cat si cea a spitalului „nou” raman doar monumente arhitecturale ce amintesc vag de Ceausescu si de cum se construia atunci. Cladirea spitalului „vechi”, partea unde e sectia de ginecologie, ramane... sa mai cada doar toata tencuiala de pe ea de tot ca sa fie zidul mai atragator dezbracat la pielea goala.
Constructii care, in loc sa-ti dea sentimentul de siguranta, fie iti amintesc de cozile „cu scaunelul” la lapte sau unt, fie te indeparteaza de trotuarul pe care ar putea sa iti pice tencuiala in cap.
Totul a inceput saptamana trecuta, joi, spre dimineata. Intram in policlinica cu o trimitere la radiologie. Facem stanga catre fisier adulti unde am zabovit ceva, dupa care ne indreptam chiar spre cabinet unde un tanar care astepta si el ne informeaza: „Daca ai trimitere, astepti aici.”, „Dar e cineva inauntru?”, intrebam.
"Pai la fisier zicea ca vine la 10, dar nu e nimeni”, raspunde un domn usor iritat. Da, ceasul arata ca trecuse de ora 10. Asteptam. Pe jos, in policlinica, langa usa spre curtea interioara, pene de porumbel. In curtea interioara, pene si rahati de porumbel; doar eram intr-o institutie sanitara...
Iesim la o tigara. Intr-adevar tutunul dauneaza grav sanatatii, dar nu te enerveaza ca asteptatul la un medic care nici macar nu era in zona. Aerul rece si un alt domn care fuma erau o