Dimensiunile reduse ale exploatatiilor, numarul mare de proprietati si proprietari, precum si gravele probleme financiare cu care s-au confruntat producatorii agricoli in ultimii ani au facut ca, in judetul Braila, tehnologiile performante de cultura, ce includ si tratamentele fitosanitare, sa fie aplicate doar in marile ferme vegetale. Din aceasta cauza, 2006 a fost caracterizat drept un an deosebit, in care bolile si daunatorii au evoluat rapid si agresiv, dind mari batai de cap agricultorilor. Anul 2006, spun fitosanitarii, a fost unul extrem de greu, principalul vinovat de aparitia situatiilor critice fiind vremea, extrem de capricioasa pe tot parcursul perioadei de referinta.
"Conditiile atmosferice, caracterizate prin seceta prelungita asociata cu temperaturi foarte ridicate, au favorizat aparitia si evolutia unor daunatori problema, o devansare a perioadelor de atac, un numar mai mare de generatii. Problemele au inceput inca din primavara, cind bolile foliare au aparut mult mai timpuriu la griu. In plus, au inceput sa se manifeste virulent boli si daunatori a caror aparitie este generata de greseli de tehnologie, cea mai des intilnita fiind nerespectarea asolamentelor", a precizat Violeta Popescu, director executiv adjunct in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, sefa Unitatii Fitosanitare Braila.
Buruienile s-au extins mult in 2006
In 2006, aproape nici o cultura nu a ramas neatinsa, suprafetele afectate fiind de ordinul zecilor de mii de hectare.
Cele mai mari probleme cauzate de nerespectarea rotatiei culturilor au fost generate de sfredelitorul porumbului, la monocultura de porumb, omida capsulelor si ofilirea vasculara la solano-fructoase, buha la varza. O alta problema a fost cresterea numarului de generatii la acarieni. "Daca in zona noastra, intr-un an normal din pu