La sfarsitul acestei luni va expira termenul limita pentru depunerea solicitarilor de autorizare pentru intrarea in sistemul pensiilor private.
Cand s-a dat startul pentru autorizarea administratorilor, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea s-a aratat extrem de optimist, estimand ca pe langa cele 15 companii romanesti care si-au manifestat intentia de a activa pe acest segment, vor aplica si societati straine.
Acestea erau fie asiguratori, fie societati de administrare a investitiilor sau de gestionare a fondurilor mutuale, statele de provenienta nominalizate de Oancea la acea data fiind Franta si Olanda. Conform normelor CSSPP, nivelul capitalului social minim trebuie sa fie echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, companiile de tip "off shore" nefiind eligibile.
Desi procesul a inceput la 30 octombrie 2006, pana in acest moment o singura companie a cerut sa fie autorizata pentru pilonul III, respectiv BCR Asigurari de Viata. Oancea a dat ca sigur faptul ca in cel mai scurt timp un alt nume cunoscut de pe piata interna a asigurarilor va depune dosarul spre avizare, insa fara a face vreo nominalizare.
Totusi, in mediile asiguratorilor se vehiculeaza ca atat Allianz-Tiriac Asigurari, cat si Omniasig vor aplica in urmatoarele saptamani. Interamerican este un alt jucator care doreste sa stea la masa administratorilor de fonduri de pensii facultative private.
Pilonul III se arata unul cu sanse reale de profit, mai ales ca principalii clienti vor fi corporatiile multinationale care vor avea posibilitatea sa isi standardizeze pachetele salariale. Iar cu cat acestea vor fi mai atractive pentru angajati, cu atat se vor reduce cheltuielile legate de angajare pe termen lung, prin reducerea migratiei fortei de munca.
Administrarea fondurilor private