Taxa de tranzit si ecologizare, inexistenta in alte state UE. Primarul Giurgiului a suspendat temporar taxa de tranzit. Guvernului i s-a cerut sa aloce fonduri in locul taxelor
Mentinerea taxei de ecologizare si a celei de tranzit la iesirea din tara au produs ample proteste la Vama Giurgiu.
Soferii de TIR-uri, romani, turci si bulgari, au blocat, sambata si ieri, punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, nemultumiti ca, si dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, sunt obligati sa plateasca aceste taxe, care nu sunt impuse in niciun alt stat al UE.
Interventia lui Basescu
Reactiile n-au intarziat sa apara. In urma protestului declansat in dimineata zilei de sambata, au intervenit atat presedintele Traian Basescu, cat si primarul Giurgiului, Lucian Iliescu. Potrivit acestuia din urma, seful statului s-a interesat de situatia din vama cerandu-i lui Iliescu sa "procedeze cu tact si sa gaseasca o solutie de deblocare a situatiei".
Primarul Lucian Iliescu a suspendat temporar taxa sustinand ca aceasta ar putea fi anulata daca Guvernul ar da banii necesari pentru intretinerea infrastructurii din aceasta zona.
Lucian Iliescu a afirmat ca, in cadrul intalnirii de astazi dintre reprezentantii Primariei Giurgiu, cei ai Asociatiei Nationale a Carausilor (ANC) si ai Prefecturii, va fi discutata problema taxei de tranzit.
Conform declaratiilor primarului, citate de Mediafax, in cazul in care Guvernul nu va aloca fonduri pentru intretinerea infrastructurii, va negocia cu soferii valoarea acestei taxe, pentru a nu renunta la ea. Primarul Giurgiului a declarat ca taxa este in vigoare din 1993 si nu intelege de ce au reactionat astfel soferii de TIR. El a spus ca nu a avut cunostinta despre protestele pe care, oricum, nu le considera corecte. Dupa suspendarea taxei de tranzit la punctul de trecere