Lipsa oricărui rezultat în marile dosare de corupţie a spulberat speranţa că există cu adevărat voinţă pentru combaterea flagelului două dintre concluziile celui mai recent sondaj de opinie, realizat în toate statele UE prezentat, ieri, la Bucureşti. Studiul arată că 48 la sută din români sunt mulţumiţi de traiul pe care-l au, cifră foarte mică în comparaţie cu media de 72 la sută de mulţumiţi din ţările care au aderat în 2004 la UE. La polul opus se află Suedia, o ţară în care 98 la sută se declară mulţumiţi de felul în care trăiesc.
Încrederea în justiţie a scăzut de la 34 de procente la 26, doar în şase luni. "Românii au aflat mai multe despre justiţie, despre combaterea corupţiei, a existat şi raportul Comisiei Europene care atrăgea atenţia că ţara mai are probleme la capitolul justiţie şi luptă împotriva corupţiei", a explicat însărcinatul cu afaceri din cadrul Reprezentanţei CE la Bucureşti, Giorgio Ficcarelli. Sociologul Dumitru Sandu, coordonatorul sondajului pentru România, afirmă că, pe măsură ce informarea creşte în rândul populaţiei, cresc şi aşteptările şi exigenţa. "Totodată, faptul că au existat promisiuni de soluţionare a corupţiei, au fost începute anchete în astfel de cazuri, care însă nu au dat încă rezultate concrete (condamnări n.r), a creat percepţia că nu s-a făcut nimic", adaugă sociologul. Românii au devenit mai critici şi pentru că au călătorit şi lucrat prin Europa şi au văzut cum funcţionează acolo instituţiile, mai spune Sandu.
Sărăcia nu împiedică optimismul
Vestea bună care reiese din sondaj este, potrivit lui Dumitru Sandu, că spre deosebire de bulgari, care sunt săraci şi pesimişti, pe români sărăcia nu-i împiedică să rămână optimişti. Optimismul individual este mai ridicat în România decât în UE, 40 la sută, comparativ cu 31 de procente înregistrate în noile state UE şi 35 la sută în vechea Europă. "Bulgaria este