Bratarile dacice(Foto: Romania Libera)
Cele patru bratari dacice sustrase ilegal de cautatorii de comori din siturile arheologice din Muntii Orastiei, identificate la un colectionar "de buna credinta" din SUA, au ajuns, ieri-dupa amiaza, in Romania.
Potrivit procurorului general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, care a coordonat intreaga ancheta din dosarul "aurul dacic", bratarile urmau sa fie duse la sediul Parchetului General, iar, ulterior, in cursul serii, la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.
Bratarile au fost aduse din Germania, de la Frankfurt pe Main, unde, la sfarsitul anului 2006, au fost expertizate de o echipa de specialisti romani si germani, care au stabilit ca acestea provin din situl arheologic Muntii Orastiei, judetul Hunedoara. "Este rezultatul unei cooperari judiciare romano-germane.
Bratarile vor ajunge la Muzeul National al Romaniei, iar pe viitor vor fi aduse si la Deva ca probe in dosarul de la Tribunalul Hunedoara.
Luand in considerare si cealalta bratara descoperita in Franta, care va ajunge in tara in zilele urmatoare, putem spune ca a fost recuperata o treime din tezaurul dacic format din 15 bratari de aur, sustras din situl existent in Muntii Orastiei", a declarat procurorul Augustin Lazar.
Cele patru bijuterii au fost descoperite, gratie eforturilor depuse de anchetatorii romani, la un colectionar din SUA. Avand in vedere ca acesta le cumparase legal si beneficia de statutul de "cumparator de buna credinta", Guvernul Romaniei a alocat suma de 8 miliarde de lei vechi pentru achizitionarea acestora.
Cu totul altfel stau, insa, lucrurile in cazul bratarii identificate la Paris. Faptul ca aceasta era inclusa ilegal intr-o colectie particulara a determ