Dupa aproape un an si jumatate de pauza, ieri Trezoreria a emis o noua serie de obligatiuni cu scadenta la o luna si sase luni.
In ciuda faptului ca BNR nu a organizat licitatia saptamanala in cursul careia sunt atrase de la bancile comerciale depozite cu scadenta la o luna, interesul pentru bonurile emise de stat nu a fost foarte mare. Cauza probabila a apatiei aratate de banci deriva probabil din faptul ca erau asteptate dobanzi mult mai mici decat dobanda de politica monetara.
Semnale in acest sens aparusera saptamana trecuta cand Finantele au atras depozite, in valoare de 800 milioane lei, cu scadenta la doua saptamani unde randamentul maxim a fost de 6,5%/an iar cel mediu de 6,4%. La finele anului trecut, Trezoreria imprumutase 950 de milioane de lei, cu aceeasi scadenta, la o dobanda medie de 8,38%/an.
La licitatia de titluri cu scadenta la o luna Finantele au dorit sa atraga 2 miliarde de lei, cererile de oferta ale bancilor fiind de 8,34 miliarde lei. La finalul sedintei la buget au ajuns 2 miliarde de lei, randamentul mediu acceptat fiind de 6,01%/an fata de dobanda de politica monetara a BNR care se situeaza din iunie la 8,75%/an.
Titlurile cu scadenta la sase luni au beneficiat de o dobanda maxima usor mai mare, de 6,09%. Oferta totala a bancilor a fost de 4,043 miliarde lei, Finantele acceptand sa se imprumute cu 500 milioane lei, valoarea initiala a emisiunii.
Aceste evolutii indica posibilitatea ca banca centrala sa isi regandeasca politica sa privind dobanda de interventie. De altfel, piata se astepta la o scadere a dobanzii de politica monetara inca de la finele anului trecut, avand in vedere faptul ca sterilizarile supralichiditatii din piata monetara s-au redus simtitor comparativ cu lunile precedente. Ramane de vazut ce se va intampla la urmatoarea intalnire a conducerii BNR de la inceputul lunii viitoare.
Reduce