De sarbatorile de iarna Producatorii locali sustin ca in decembrie vinzarile de vinuri seci le-au depasit pe cele dulci. Vinurile seci le-au detronat pe sfirsit de an pe cele dulci. Printre „vedete", s-au aflat Feteasca Alba, Feteasca Regala, Frincusa si Muscat Ottonel. Dupa cum arata producatorii ieseni de vinuri, in perioada sarbatorilor, vinzarile au crescut pe unele segmente de piata pina la 30%, iar clientii au aratat interes indeosebi fata de vinurile spumante. „Exista o tendinta de crestere de 20-25% la vinurile albe seci fata de cele dulci si de 10% la cele rosii seci. Trendul acendent pentru aceste vinuri se explica prin consumul lor la mesele cu mincaruri grase de sarbatori. Vinzarile au crescut la sfirsitul anului cu 20% fata de media lunara", ne-a spus Vasile Babusanu, director al Vinia. Si alte societati importante din zona Iasi, care nu produc in mod traditional vinuri seci, au inregistrat cresteri importante pe acest segment. Dupa cum arata reprezentantii firmei Cotnari, in timp ce vinzarile la vinuri dulci s-au mentinut la acelasi nivel, vinzarile la Frincusa, soi din categoria vinurilor seci, s-au triplat. „Vinurile dulci ramin simbolurile noastre, dar am observat ca Frincusa, unul din vinurile noastre seci, a inregistrat crestereri importante. Deasemenea, s-au vindut foarte bine vinurile din vinoteca, dintre care Chateau este sec, iar Blanc de Cotnari demisec", a explicat Laurentiu Anghel, director de marketing al Cotnari. Firma Cotnari a cunoscut o crestere cu 30% a vinzarilor in perioada sarbatorilor. Firma ieseana a vindut, in luna decembrie, aproape un milion de sticle de vin, cu 25% mai mult fata de perioada similara din anul 2005. „Daca vinzarea medie lunara este de 800.000 de sticle de vin, in perioada sarbatorilor de iarna Cotnari SA a vindut un milion de sticle de vin", a declarat Laurentiu Anghel.
Vinurile spumante au adus firmei Buc