Ilie Narita(Foto: Ziua de Cluj)
Ziua de Cluj a prezentat ieri o situatie uluitoare: cu rare exceptii, nici unul dintre alesii locali (consilieri locali, consilieri judeteni, sefi de institutii descentralizate) nu si-au actualizat, pana la 31 decembrie, declaratiile de avere, asa cum prevede legea.
Ilie Narita, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, responsabil de constituirea comisiei care trebuie sa faca verificarile, a declarat ca nu se va sesiza, pentru ca nu avem de unde sti daca alesii locali au incalcat legea.
Lege fara dinti
Narita sustine ca nu are instrumentele legislative sa faca verificarile deoarece numai o instanta de judecata poate dispune proceduri de identificare a bunurilor prin Cartea Funciara sau a conturilor.
Cu alte cuvinte, legea care obliga functionarii publici, cei guvernamentali, alesii locali sau parlametarii sa-si declare averile este ineficienta si in mod real nici unul dintre cei care o incalca nu este pasibil de pedeapsa.
In ciuda argumentelor din articolul 6 al Legii, care spune ca daca declaratiile nu sunt depuse pana la 31 decembrie aceasta conduce la declansarea din oficiu a procedurii de control, procurorul general Narita presupune, in sprijinul celor care nu au depus declaratiile, ca acestia nu le-au depus pentru ca probabil nu au dobandit noi bunuri.
Procurorul vrea dovezi din presa
Procurorul a declarat reporterilor, in mod ciudat, ca nu este sigur ca interpretarea pe care el o da legii este cea corecta. La insistentele ZIUA de Cluj, Narita a fost de acord sa se sesizeze si sa discute posibila cercetare a consilierilor, numai dupa ce ZIUA de Cluj va face o plangere prealabila.
El a cerut reporterilor, textual, ca tre