Proiectul infiintarii unui grup de extrema-dreapta in cadrul Parlamentului European a ajuns in-tr-un stadiu destul de avansat. Desi au fost mai multe tentative in acest sens, partidele de dreapta din PE nu au reusit pana acum sa se puna de acord asupra unor principii comune pe baza carora sa colaboreze.
Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, a sporit si numarul potentialilor membri ai acestor grup datorita celor 5 europarlamentari trimisi de PRM la Strasbourg si bulgarului ce reprezinta partidul "Ataka". Din acest motiv, publicatia britanica "The Guardian" a publicat in editia electronica de ieri un articol intitulat "Primul cadou al Romaniei pentru Uniunea Europeana - un grup de neofascisti si negationisti ai Holocaustului".
Si pe site-ul EUobserver.com a fost publicat un material despre planurile nationalistilor europeni.
Europarlamentarul austriac Andreas Moelzer a declarat ca anuntul oficial al constituirii grupului parlamentar va fi facut pe 15 ianuarie.
Acesta se va numi "Identitate, Suveranitate si Transparenta" (IST) si va avea peste 20 de membri, peste baremul de 19, impus de normele Parlamentului European.
Platforma grupului este minimala: lupta impotriva imigratiei, impiedicarea aderarii Turciei la Uniunea Europeana si impiedicarea adoptarii unei Constitutii Europene. Programul este atat de restrans deoarece persista, in multe cazuri, tensiuni intre diferitele partide membre, tocmai din cauza nationalismului afisat.
"E mai mult un grup tehnic decat unul politic. Ne unim mai mult din necesitate. Supravietuirea este posibila doar intr-un grup politic", a declarat pentru EUobserver Alessandra Mussolini, care a evidentiat unul din principalele motive ale constituirii grupului, anume banii, care sunt alocati preferential grupurilor organizate. Alessandra Mussolini este nepoata dictatorului Benito Mussolini si europarla