Consiliul Superior al Magistraturii va avea, de maine, o noua conducere. Dupa ce actualul presedinte, judecatorul Iulian Galca, va prezenta raportul de activitate al institutiei pe care a condus-o un an, timp in care n-a facut obiectul niciunui scandal mediatic, se va trece la alegerea noului presedinte si a noului vicepresedinte.
In mod sigur, sedinta Consiliului va fi memorabila. De ce? Pentru ca formularea textului din Constitutie care reglementeaza alegerea presedintelui si vicepresedintelui CSM este, se pare, interpretabila.
Potrivit articolului 133 alineatul 3 din Constitutie, "Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit, dintre magistratii prevazuti la alineatul (2) litera a". Adica cei 14 magistrati alesi in Adunarile Generale ale magistratilor si validati de Senat. Cei 14 magistrati, alesi pentru sase ani, fara posibilitatea reinvestirii, trebuie sa faca parte din doua sectii diferite: 9 din cea de judecatori si 5 din cea de procurori. Repet. Magistrati alesi pentru sase ani, nu de drept (cum este ministrul Justitiei) sau numiti in functie. Alesi in Adunarile Generale ale magistratilor si validati de Senat!
Pe de alta parte, alegerea presedintelui si a vicepresedintelui este reglementata de articolul 24 alineatele 1 si 2 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata.
Potrivit acestora, "Consiliul Superior al Magistraturii este condus de presedinte, ajutat de un vicepresedinte, alesi dintre judecatorii si procurorii prevazuti la art. 3 lit. a) (cei 14 amintiti si in Constitutie - n. red.), care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit. Presedintele si vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt alesi de plen, in prezenta a cel putin 15 membri ai Consiliului, cu votul majoritatii memb