Pentru ca spatiul in care se serveste cina „a migrat“ din zona bucatariei catre zona de zi, aranjarea mesei trebuie gândita in asa fel incât sa se incadreze perfect in ambianta. Fata de masa, vesela, florile, tacâmurile devin nu numai un „inventar“ de ordin utilitar, ci si elemente importante in scenografia interiorului. Site-ul ele.ro ne da câteva sfaturi practice pentru a realiza o aranjare a mesei in functie de ocazie sau de invitati, pentru o integrare perfecta in decorul locuintei. Fata de masa - piesa centrala a decorului Dimensiuni, culori, imprimeuri, forme - buna alegere a acestor caracteristici va contribui la trasarea temei de baza a decorului. Daca este vorba despre o masa obisnuita, de zi cu zi, in familie sau alaturi de prieteni apropiati, nu este cazul sa apelati la un decor prea pretentios. O fata de masa de mici dimensiuni, cât sa acopere conturul mesei, va fi suficienta. Pentru a obtine un look interesant, mizati pe forta de sugestie a imprimeurilor si a cromaticii vesele, puternice: carouri, dungi fine, borduri decorative. De asemenea, in functie de culorile adoptate in privinta vopsitoriei sau a mobilierului - in ton sau in contrast cu ele - puteti experimenta nuantele indraznete, care-si fac loc din ce in ce mai mult in spatiul casnic: portocaliu, vernil, cobalt, indigo. Daca servirea mesei se plaseaza intr-un context mai pretentios - sarbatoriri, primirea unor oaspeti - este bine sa incercati o scenografie „old fashion way“: fata de masa mai lunga, eventual prinsa din loc in loc cu bride (pentru un aspect rafinat, dar si pentru a nu incurca musafirii), sau chiar doua fete de masa suprapuse, de dimensiuni si forme diferite. Pentru ocazii speciale, alegeti texturile uni, eventual punctate de servetele - suport pentru farfurii si tacâmuri in culori mai tari (rosu, auriu). Bumbacul - potrivit meselor mai putin distinse - poate fi inlocuit cu matase