GURMANDUL IN BUCATE Sarbatorile au trecut una cate una, iar preocuparile noastre au inceput deja sa se aseze pe fagasul lor normal. Inceputul de an a fost dintotdeauna un moment de renegociere cu noi insine. Ne facem planuri optimiste pentru asigurarea starii noastre de bine pe parcursul anului care tocmai si-a intrat in drepturi. Desi sarbatorile ne-au reincarcat cu ganduri bune, organismul nostru resimte inca apasarea grasimilor grele pe care le-a acumulat in toata aceasta perioada. De aceea, pregatirea unor alimente sanatoase pe baza de legume ne-ar fi de un mare folos.
Creativitate pentru vegetarieni Intai de toate, trebuie sa renuntam la banalitate in bucatarie si sa ne folosim imaginatia. Aceasta ne va ajuta sa realizam intr-un mod distractiv preparate inedite.
Din varietatea de legume pe care mi-a putut-o oferi frigiderul, am ales vinetele, ca aliate de baza. Avem nevoie acum de aceste legume pentru reglarea colesterolului, posibil marit anterior de aportul prea mare de grasimi de origine animala. De obicei, noi, romanii, folosim vinetele "europene". Dar exista mai multe varietati de vinete printre care vinetele indiene, care seamana cu ouale de gaina, atat ca forma, cat si ca dimensiune. Un alt soi existent este cel chinezesc, cu o forma precum castravetele. Culorile soiurilor de vinete variaza, unele legume fiind chiar albe. Consumul de vinete are efecte benefice in combaterea multor dereglari ale organismului, iar aceste legume generoase pot constitui ingredientul de baza in pregatirea multor meniuri. De aceea, vinetele merita a fi folosite pentru realizarea celor mai fanteziste retete culinare. O imaginatie bogata si o mana priceputa poate crea chiar un tort de vinete umplut cu o "crema" de orez, broccoli, fasole verde, morcov si ardei capia. Secretul reusitei sta doar in dorinta de a renunta la banalitate si de a incerca sa fii ingenios, chiar