Arestaţi pentru încălcarea legii imigraţiei, furturi sau jafuri, ei nu vor mai fi expulzaţi următoarele săptămâni, şi nu vor mai fi expulzaţi în România. Dacă vor dori, ei vor putea rămâne pe teritoriul italian.
Ministerul italian de Interne şi cel al Justiţiei vor lua măsuri cu privire la siguranţa şi asigurarea unui plan de intervenţie referitor la deţinuţii români ce vor părăsi închisorile italiene. "Românii nu vor mai fi expulzaţi decât în cazul în care comit infracţiuni grave", susţine consulul României la Milano, Mircea Gheordunescu. Primul care s-a arătat îngrijorat de eliberarea românilor este viceprimarul din Milano, deputatul Ricardo de Corato. Îngrijorările sale sunt amplificate şi de existenţa, pe teritoriul oraşului, a nu mai puţin de 11 tabere de nomazi, majoritatea dintre ele adăpostind rromi veniţi din România.
Situaţie explozivă la Milano
"Situaţia la Milano este explozivă. Eliberarea a circa o mie de deţinuţi români, fără un plan precis de ajutorare, ar însemna generarea de noi probleme şi transferarea acestora în sarcina primăriei", susţine De Corato. Acesta a cerut autorităţilor de la Roma să pună la punct un plan de acţiune în care să ia în calcul dificultăţile pe care le vor avea tinerii români după ce vor ieşi din închisoare, inclusiv de a ajunge la mâna grupărilor de crimă organizată. După 1 ianuarie 2007, românii beneficiază de dispoziţiile legilor comunitare în privinţa liberei circulaţii pe teritoriul Uniunii Europene. Cetăţenii neocomunitari pot intra liber în Italia şi vor putea, în anumite condiţii, să ceară documentele de şedere la oficiile de poliţie competente sau prin intermediul oficiilor poştale. Legislaţia italiană dispune, prin Decretul 54/2002, că cetăţenii comunitari nu pot fi expulzaţi, dar pot fi îndepărtaţi pe motive de ordine publică, siguranţă sau de sănătate publică.
Potrivit Ministerului italian