Preţul grâului din România s-a dublat în ultimele patru luni. Specialiştii consideră că este inevitabilă o nouă scumpire a pâinii. Din cauza scăderii producţiei, România va fi obligată anul acesta să importe grâu, cel mai probabil, din Ungaria. Preţul grâului a crescut în România de la 250 lei pe tonă, la începutul toamnei trecute, până la aproximativ 500 lei tonă în prezent. În unele pieţe agroalimentare, kilogramul de grâu era vândut luna trecută la un preţ
Preţul grâului din România s-a dublat în ultimele patru luni. Specialiştii consideră că este inevitabilă o nouă scumpire a pâinii. Din cauza scăderii producţiei, România va fi obligată anul acesta să importe grâu, cel mai probabil, din Ungaria.
Preţul grâului a crescut în România de la 250 lei pe tonă, la începutul toamnei trecute, până la aproximativ 500 lei tonă în prezent. În unele pieţe agroalimentare, kilogramul de grâu era vândut luna trecută la un preţ de 0,6 lei, peste preţul de referinţă de 0,45 lei pe kilogram. Pe lângă influenţele exercitate de majorările tarifelor la gazele naturale şi electricitate, preţul grâului a urmat trendul de pe principalele pieţe internaţionale de cereale. La bursa din Chicago, cotaţia a crescut cu peste 30% în ultimele luni, ajungând în decembrie 2006 la aproape 190 dolari pe tonă, în vreme ce în Franţa a depăşit 200 de dolari. Aceasta este o veste bună pentru unii producători agricoli, dar tristă pentru consumatori. „Preţul pâinii va creşte pentru că ponderea materiei prime în costul final este de peste 60%“, declară pentru Capital Viorel Marin, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România.
Tendinţa nu este determinată de o conjunctură pe termen scurt, ci este explicată de cele mai simple legi ale economiei de piaţă. „Preţul grâului a crescut pen