Jose Manuel Barroso
Comisia Europeana a prezentat, miercuri, o noua politica energetica, care cuprinde propuneri referitoare la cresterea utilizarii combustibililor alternativi si la reducerea consumului energetic, pe fondul modificarilor climatice.
Totodata, au fost propuse masuri care sa duca la reducerea dependentei fata de furnizorii externi, transmite Reuters. Propunerile prezentate trebuie sa primeasca aprobarea guvernelor statelor UE. De asemenea, Comisia vrea ca statele membre sa puna accentul pe obtinerea de energie prin intermediul centralelor nucleare.
Noile masuri vin in contextul in care importurile de petrol au fost afectate, in ultima saptamana, de o disputa comerciala intre Rusia si Belarus.
Informatia pe scurt
Noua strategie isi propune sa reduca emisiile poluante cu 30 la suta pana in 2020
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso cere reducerea dependentei de gaz si petrol si orientarea spre energiile neconventionale
Noile masuri au fost luate pe fondul nelinistii provocate de intreruperea livrarilor de petrol din Rusia
Executivul european considera ca tarile dezvoltate, in frunte cu cele 27 de state membre ale Uniunii, ar trebui sa-si fixeze ca obiectiv reducerea cu 30 la suta a emisiilor lor de gaze cu efect de sera in cadrul unui nou acord international, care sa intre in vigoare in 2012, cand expira Protocolul de la Kyoto.
Comisia va pleda pentru economii serioase la energie si mai ales pentru investitii in energiile regenerabile (electricitate, biocarburanti), a caror pondere va ajunge la 20 la suta pana in 2020.
Comisia pledeaza de asemenea, dar intr-o maniera prudenta si indirecta, pentru energia nucleara, enumerandu-i avantajele din punct de vedere ale costurilor, emisiilor de dioxid de carbon si independentei.
Energia nucleara, folo