Numarul statelor afectate de conflictul energetic dintre Moscova si Minsk este tot mai mare, pe acest fond, Kremlinul devenind loc de pelerinaj pentru oficialii bielorusi.
Putin loveste in UE, dar accepta negocierile. Numarul statelor afectate de conflictul energetic dintre Moscova si Minsk este tot mai mare, pe acest fond, Kremlinul devenind loc de pelerinaj pentru oficialii bielorusi.
Vicepremierul belarus Andrei Kobiakov s-a deplasat ieri la Moscova pentru a discuta pe tema crizei privind transportul petrolului rusesc. Negocierile dintre cele doua parti nu au adus insa nici o schimbare pe conducta Drujba (Prietenia), care deserveste cea mai mare parte a tarilor din centrul Europei. Incepand de ieri, nici Slovacia, Cehia si nici Ungaria nu mai primesc petrol rusesc, aceste state alaturandu-se grupului format din Germania, Polonia si Ucraina, afectate inca de acum trei zile. Inaintea intalnirii cu Kobiakov, presedintele rus, Vladimir Putin, s-a intretinut timp de cateva ore cu membrii Consiliului National de Securitate. La sfarsitul discutiei, Putin s-a victimizat, dand de inteles ca Rusia va reduce exporturile de petrol, deoarece nu mai are pe unde sa il exporte.
MERKEL ATACA."Este inacceptabil ca Rusia sa intrerupa livrarea de petrol in absenta unei consultari", a declarat ieri cancelarul german Angela Merkel, a carei tara detine presedintia UE. Merkel s-a raliat pozitiei Poloniei. "Acest lucru afecteaza increderea si ingreuneaza construirea unei relatii de cooperare bazate pe incredere", a adaugat ea. La randul sau, Comisia Europeana le-a cerut autoritatilor de la Moscova si Minsk sa incheie de urgenta disputa privind tranzitul petrolului prin Belarus. "Conflictul actual, alaturi de disputa similara care a avut loc cu un an in urma intre Rusia si Ucraina, afecteaza reputatia Rusiei in calitate de furnizor sigur de energie", a anuntat un repr