Aflaţi la muncă în Occident, românii îşi pot înscrie copiii la orice şcoală publică din UE de numărul de elevi.
În Anglia, oferte la şcolile internaţionale
În Marea Britanie, rezidenţii români îşi pot înscrie copiii la orice şcoală publică, prin intermediul autorităţilor locale.
Pe lângă şcolile publice, românii pot studia în alte două tipuri de instituţii de învăţământ. În cele europene, admiterea se dă în anumite condiţii şi se plăteşte o taxă anuală. În cele internaţionale, înscrierea se face pe baza documentelor de studiu din ţara de origine şi a unor teste care se dau înainte de admitere. "Aceste şcoli urmăresc programa de studiu din Marea Britanie, iar predarea se face în limba engleză, de la grădiniţă până la liceu", spune Toma Rusănescu, education promotion officer de la British School România.
În Marea Britanie, autorităţile locale au un rol important în finanţarea şi managementul şcolii. "De aceea, în anumite condiţii pot percepe anumite taxe, însă acestea, în cazul şcolilor publice, nu sunt taxe de studiu", spune Luminiţa Matei. Detalii despre şcolile englezeşti se găsesc la www.cobisec.org.
Miclea spune că studiul în Europa e mai bun
Fostul ministru al educaţiei Mircea Miclea este de părere că bine ar fi ca părinţii care pleacă la muncă într-o ţară europeană să-şi ia copiii cu ei. "Şcolile publice din Europa sunt oricum mai bune decât ale noastre. Dacă părinţii rămân să muncească mai mulţi ani în ţara respectivă, copilul va beneficia în aceste împrejurări de experienţe educaţionale care îl vor ajuta să se descurce mai uşor în viaţă", spune Miclea.
Învăţământ pentru copiii funcţionarilor europeni
Pentru copiii româniilor care lucrează la instituţiile europene există 13 şcoli speciale unde aceştia îşi pot continua studiile. Ele funcţionează de regulă în apropierea instituţiilor europene. Părinţii români