In primele 11 luni din 2006, comertul exterior cu marfuri s-a cifrat la 60.521 milioane euro, inregistrand o crestere cu 21,3%, fata de perioada corespunzatoare a anului 2005, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Exportul a fost 23.844,2 milioane euro, in crestere cu 16,7 %, iar importul a insumat 36.676,8 milioane euro, in crestere cu 24,5%.
In evolutia exportului se remarca unele performante calitative, manifestate prin cresterea mai accelerata a exportului de produse provenite din industriile de medie-inalta tehnologie, cu complexitate si valoare adaugata mai mare si, respectiv, prin reducerea sensibila a ponderii exportului de produse cu grad scazut de prelucrare. Aceste tendinte evidentiaza, totodata, cresterea gradului de adaptare a produselor romanesti de export la conjunctura pietelor externe si valorificarea din ce in ce mai buna a produselor romanesti la export. Dinamica importului pe principalele destinatii economice releva ca importurile pentru aprovizionarea industriei, desi detin ponderea predominanta in totalul importului, au tendinta de scadere pe componenta de produse intermediare; importurile de bunuri de capital pentru investitii in economie au tendinta de crestere in totalul importului, iar la importurile de bunuri pentru consum individual se constata o scadere relativa a ponderii in valoarea totala a importului, fata de anul anterior.
"Cresterea mai accentuata a importului decat cea a exportului a generat cresterea deficitului balantei comerciale. Structura deficitului releva, insa, ca acesta se localizeaza, cu precadere, la bunuri pentru aprovizionarea industriei si la bunuri de capital care au sustinut procesele de restructurare, modernizare si crestere a economiei din aceasta perioada, potential generatoare de dezvoltare, export si noi locuri de munca", a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentr