Putin i-a imbrancit din nou pe europeni in lumea reala. Autocratul de la Moscova a inchis "Drujba", conducta "Prieteniei" care traversa regatul amicului dictator Lukasenko, lasand fara petrol rusesc mai multe state europene.
Dupa incidentul cu Ucraina, vest-europenii uitasera prea repede de santajul rusesc cu energie. Desigur, Lukasenko nu e pedepsit acum precum Iuscenko pentru vreo orientare prooccidentala. Consecintele sunt insa asemanatoare. Cateva state UE sunt decuplate discretionar de Maica Rusie de la pieptu-i plin de petrol si gaze.
In 2006, naivii si simbriasii Moscovei au batut toba "Rusiei pragmatice" sau a "noii Rusii", a avantajelor care decurg din prietenia Moscovei. Nici doua luni nu au trecut de cand Polonia era pusa la zid pentru vina de a fi conditionat inceperea negocierii unui nou Tratat UE-Rusia si de ratificarea de catre Moscova a Cartei Energiei.
In cazul Romaniei, Schroeder (devenit slujbas Gazprom) a fost impachetat si trimis la Bucuresti sa ne spuna ca Europa nu trebuie sa renunte la dependenta, ca UE trebuie sa aiba o atitudine "prietenoasa" fata de Rusia. Bastinasii Gusa si Voiculescu ne-au cantat partitura "Drujbei" romano-ruse. Acum echipa de zgomot a amutit, nemaiintelegand probabil relatia Putin-Lukasenko. Pana cand se dezmeticeste, putem vedea mai limpede caile de iesire.
UE trebuie sa faca exact ceea ce Schroeder i-a cerut sa nu faca. Spre necazul manuitorilor de "drujbe", comisarul pentru energie e un baltic, Andris Piebalgs, bun cunoscator al "prietenilor" de la Rasarit.
Letonul atrage atentia ca dependenta fata de furnizori este o vulnerabilitate a UE in plan extern, vine cu propuneri privind reducerea dependentei; readuce in atentie avantajele energiei nucleare, mai ieftina si ecologica. In domeniul energiei, UE trebuie sa vorbeasca pe o singura voce, caci situatia nu poate fi depasita pr