Piata cimentului va creste in urmatorii ani cu 10-15 procente, ascensiune determinata atat de constructia de locuinte, cat si de proiectele de infrastructura in derulare.
Cea mai activa piata este cea a Capitalei, urmata de orasele din Transilvania, este de parere Markus Wirth, director general Holcim Romania. Insa in ce priveste pretul cimentului, acesta nu a precizat cu cat va creste, dar a spus ca este influentat de costul energiei si de cel al fortei de munca . "Pretul cimentului trebuie sa creasca in functie de costul energiei si al fortei de munca. In acest moment pretul cimentului a fost stabilit. Piata il cunoaste foarte bine si nu cred ca va exista o crestere a preturilor", a declarat Markus Wirth la The Money Channel.
Expansiunea pietei imobiliare creste afacerile producatorilor
Numai la sfarsitul anului trecut vanzarile de ciment au crescut cu 20 -30% in Bucuresti si in orasele mari, pe fondul expansiunii pietei imobiliare. Potrivit presedintelui Patronatului din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania (CIROM), anul acesta cresterea ar putea fi de 15%-20%, atat datorita constructiilor masive de cladiri de locuinte si birouri, cat si pentru ca anul viitor statul va incepe sa investeasca din nou in scoli, spitale, modernizarea aeroporturilor si a portului Constanta. In prezent, circa 10% din consumul de ciment este orientat catre infrastructura, dar acest procent s-ar putea dubla in 2007.
Eventualele cresteri ale pretului la ciment ar putea fi generate, anul viitor, doar de cresterea preturilor la energie si combustibili. "Integrarea nu va aduce nicio schimbare pentru noi. Piata cimentului est una libera iar produsele noastre sunt de aceeasi calitate cu cele din exterior", a subliniat recent Rohan. Din totalul consumului de ciment realizat in 2006, de circa 7 milioane de tone, aproxi