Organizatia neguvernamentala americana Global Integrity a dat aseara publicitatii raportul sau pe 2006. 43 de tari, printre care si Romania, au fost supuse unei radiografii internationale la capitolul "anticoruptie", iar tara noastra a iesit extrem de bine, chiar daca acest lucru s-a datorat partial unor promisiuni neindeplinite, precum ANI. In plus, am devansat, la acest capitol, Bulgaria, chiar daca vecinii nostri de la sud au facut si ei suficiente progrese pentru a fi primiti in Uniunea European. In clasamentul general, Romania a iesit pe locul al doilea, nici mai mult, nici mai putin, chiar daca nu a concurat decat cu alte 42 de state, definite - ca si tara noastra - astfel: "tari care se numara printre principalii parteneri comerciali si aliati diplomatici ai Statelor Unite, importante economii emergente si unele dintre cele mai sarace tari de pe glob". Era si normal sa fie selectate pentru studiul anticoruptiei mai ales tari unde coruptia reprezinta o mare problema. De aceea, campioana mondiala la necoruptie, Finlanda, si alte fruntase in domeniu nu au fost luate in calcul, insa vecina noastra de geografie si pe harta coruptiei, Bulgaria, da.
Strategia "batul si zaharelul" a dat roade
"La noile membre UE Romania si Bulgaria se constata o discrepanta moderata la nivelul mecanismelor anticoruptie in general, Romania avand o performanta superioara celei a Bulgariei. Datele statistice confirma insa ca abordarea de tipul "batul si zaharelul" folosita in procesul de aderare la UE s-a dovedit eficienta, in ambele tari, in stimularea reformei institutionale", se arata in sectiunea dedicata concluziilor raportului.
Trebuie precizat ca nu este vorba despre un index arbitrar al perceptiei coruptiei, pentru ca la acest capitol stam destul de prost in lume si cel mai prost dintre toti in Europa, dupa cum rezulta din topul intocmit de Transpar