Teodor Baconski (n. 1963), teolog si diplomat de cariera, ambasador al Romaniei la Vatican (1997-2001) si artizan a vizitei Inaltului Pontif la Bucuresti, ambasador in Portugalia (2002-2004) este consilier prezidential pentru politica interna.
Ca teolog si sfatuitor al presedintelui, Teodor Baconski este principalul avocat al Legii cultelor, promulgata de Traian Basescu inainte de Anul Nou, desi primise avertismente serioase atat din partea unor congresmeni foarte influenti in ceea ce priveste configurarea politicii externe a SUA, cat si din partea unor organizatii din tara si strainatate. Institutul pentru Religie si Politici publice cu sediul la Washington a cerut Comisiei Europene si Parlamentului European sa verifice daca Legea cultelor din Romania respecta drepturile si standardele UE. In scrisoarea trimisa la Bruxelles, liderii acestui institut au mentionat "graba cu care aceasta legislatie represiva a fost adoptata", dar si lacunele noii Legi a cultelor, socotita "nedreapta si nedemocratica" .
Rep. - Legea cultelor a trecut in tacere de Parlament: in Senat fara nici un fel de dezbatere, prin formula adoptarii tacite, iar in Camera Deputatilor destul de precipitat si fara prea multe discutii pe fond. Ca intelectual si teolog cu vederi largi nu ati resimtit absenta dezbaterii?
Teodor Baconski - "Tacerea" exprima consensul parlamentar. La Camera au existat numai doua voturi impotriva. Proiectul a placut partidelor, dar si cultelor recunoscute.
Rep. - Nu se poate vorbi despre un consens interconfesional. Biserica Greco-Catolica a privit cu rezerve legea, iar penticostalii, adventistii si Martorii lui Iehova o critica.
T.B. - Avem 18 culte recunoscute in Romania, mai multe decat in alte state, de exemplu in Belgia sunt 6. Din aceste 18 culte, 16 au fost de acord cu legea. Nu pot vorbi in numele Bisericii Romane Unite cu Roma, d