Ioan Pălăşan a avut curajul să lase totul deoparte şi să îşi dedice o bună parte din timp realizării unui proiect SAPARD. Pentru că are în proprietate o suprafaţă de 100 de hectare de pământ, cu precădere păşune, şi s-a ocupat de creşterea bovinelor, acesta a întocmit un proiect, pe măsura 3.5, pentru achiziţionarea de utilaje agricole şi modernizarea fermei. Proiectul a fost declarat eligibil, iar valoarea totală a finanţării este de 400.000 de euro.
În prezent, la ferma lui Ioan Pălăşan lucrează un număr de cinci îngrijitori, o dată la două zile. Programul de lucru începe dimineaţa devreme, cu mulsul. După care, îngrijitorii se ocupă de furajarea celor 130 de vaci şi tineret bovin. Din totalul bovinelor de la fermă, doar 40 sunt vaci cu lapte. "În această perioadă multe sunt înţărcate, unele sunt juninci. Avem doar un număr de 40 de vaci, de la care colectăm zilnic o cantitate de aproximativ 300 de litri de lapte ", precizează proprietarul. Zilnic, cantitatea de lapte este livrată la Hochland Sighişoara, care este cea mai apropiată unitate de colectare-procesare a laptelui, dar care plăteşte şi cel mai bine. "Ajung uneori până la 13.000 lei vechi pe litru de lapte, chiar dacă deocamdată mulsul se face automat", a adăugat Pălăşan.
El spune că, deşi nu foloseşte mulgătoare, NTG-ul este sub 100.000 de germeni, deci laptele este conform. Pentru că intenţionează să se axeze mai mult pe vaci de carne, nici nu are în vedere achiziţionarea unor mulgători.
Planurile de viitor ale fermierului sunt mari. El speră ca în anul acesta să poată extinde ferma, să facă un şopron pentru furaje, o satbulaţie liberă şi de ce nu, să se axeze mai mult pe creşterea şi îngrăşarea tăuraşilor. (S.S.)
Ioan Pălăşan a avut curajul să lase totul deoparte şi să îşi dedice o bună parte din timp realizării unui proiect SAPARD. Pentru că are în proprietate o suprafaţă de