Pentru politisti e clar ca majoritatea soferilor nu cunosc noua legislatie. Conducatorii auto se infurie cand raman fara permise sau cand primesc puncte de penalizare si chiar ajung sa se certe cu agentii de circulatie. Sunt insa si soferi care se opresc singuri langa politisti, doar ca sa le ceara “meditatii” in privinta noii legislatii rutiere, intrata in vigoare la 1 decembrie 2006.
Politistii Brigazii Rutiere sustin ca, desi majoritatea soferilor poarta acum centurile de siguranta si evita sa depaseasca viteza legala, conducatorii auto continua sa blocheze centrul intersectiilor si sa incurce circulatia. Agentul-sef Viorel Enachescu, un specialist in materie de legislatie, cunoscut printre colegii de breasla si sub numele de ”Profesorul”, sustine ca, de multe ori, soferii sunt mirati sa afle ca sanctiunile sunt atat de dure. ”Atunci cand afla ca urmeaza sa le suspend permisul, majoritatea conducatorilor auto sustin ca au comis o abatere care, in opinia lor, este minora, iar eu, chipurile, comit un abuz. Oricum, nici pe legea veche nu stiau care sunt cazurile in care li se retineau carnetele”, ne-a explicat politistul. In plus, legile dure ii infurie pe unii soferi, motiv pentru care acestia ii injura ori ii jignesc pe oamenii legii. Potrivit agentului-sef Enachescu, scandalagiii sunt amendati pe loc cu 500 de lei. “Profesorul”, dar si multi dintre colegii lui tin adevarate lectii de legislatie in intersectii. “Numai in ce ma priveste, exista cel putin 20 de persoane pe zi care intreaba diverse probleme legate de Codul rutier”, a mai spus agentul. Bucurestenii, declarati repetenti la "circulatie"
O alta dovada ca soferii bucuresteni nu au citit regulamentul o reprezinta faptul ca nici unul dintre cei care au avut de sustinut testul obligatoriu de legislatie pentru recuperarea permisului suspendat nu a reusit sa promoveze examenul dat in fata polit