Prima parte a acestui an se arata nefavorabila monedei nationale, ea pierzand 1,62% in fata euro si 3,41% comparativ cu dolarul.
Dupa un inceput de an care se arata favorabil unei scaderi spre pragul de 3,3 lei, euro coborand in prima zi de tranzactionare din ianuarie la 3,3560 lei, miscarile speculatorilor straini s-au temperat, odata cu mentinerea unei supralichiditati de lei in piata monetara. In aceste conditii, euro a revenit ieri, dupa aproape patru saptamani, peste pragul de 3,4 lei, cursul sau mediu urcand de la 3,3876 la 3,4103 lei. “Mentinerea unor dobanzi foarte scazute, pe piata monetara inregistrandu-se dobanzi overnight cuprinse intre 0,5 si 1,5%, dupa ce BNR a refuzat sa sterilizeze excesul de lei, a provocat o crestere sensibila a cursului euro, comenta un dealer. Ramane de vazut ce se va intampla joi, cand va fi organizata licitatia unde sunt plasate certificate de depozit cu scadenta la trei luni. BNR a anuntat ca doreste sa atraga 2 miliarde lei. In ceea ce priveste dobanzile este de asteptat ca ele sa scada la 7 sau chiar 6,50%, avand in vedere randamentele acceptate de Finante, la inceputul saptamanii, pentru titlurile de stat". Euro a deschis sedinta direct in crestere, la 3,49 - 3,4950 lei, dupa care a inceput sa urce constant, pana la 3,41 - 3,4150 lei, pragul de 3,41 lei mentinandu-se si la inchidere. Este de asteptat ca o crestere a monedei unice la 3,42 - 3,42 lei sa aduca noi ordine de vanzare din partea speculatorilor straini.
Prima parte a acestui an se arata nefavorabila monedei nationale, ea pierzand 1,62% in fata euro si 3,41% comparativ cu dolarul.
Dupa un inceput de an care se arata favorabil unei scaderi spre pragul de 3,3 lei, euro coborand in prima zi de tranzactionare din ianuarie la 3,3560 lei, miscarile speculatorilor straini s-au temperat, odata cu mentinerea unei supralichiditati de lei in piata monetara. I