Doctorii sunt indignaţi că societăţile de asigurări îşi aleg să acopere cea mai mică parte din daune nu va plăti însă decât prejudiciul material, pe care instanţa l-a stabilit la 10.000 de lei. Contractul de asigurare semnat de doctor exclude despăgubirile pentru daunele morale. Cazul doctorului Ciomu i-a luat prin surprindere pe medicii din România. Puşi în locul său, îi cuprinde frica.
În timp ce asigurătorii evită să introducă în contracte clauze pentru daunele morale, personalul medical preferă să cumpere poliţe ieftine, considerând asigurarea de malpraxis mai degrabă o obligaţie decât un mijloc de protecţie. Peste 70 la sută din asigurările de răspundere profesională încheiate de medicii chirurgi au limita de răspundere minimă prevăzută de lege, adică 62.000 de euro. Excluderea daunelor morale din condiţiile asigurărilor de malpraxis nu este o practică specifică numai societăţii la care a fost asigurat dr. Ciomu, ci este una general valabilă pe piaţa asigurărilor din România. Principalul motiv invocat de asigurători este acela că daunele morale nu pot fi măsurate după criterii obiective, aşa că despăgubirile sunt stabilite, subiectiv, de către instanţele de judecată.
Doctorii acuză asigurătorii de şarlatanie
"În toate ţările civilizate, firma de asigurare acoperă şi daunele morale", a declarat dr. Vasile Astărăstoae, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, care a mai adăugat că această situaţie creează un precedent periculos pentru chirurgii din România. Ei pot fi obligaţi să plătească din buzunar prejudiciul moral, inclusiv în situaţia în care nu e vina lor. "Un doctor nu are de unde să scoată mii sau chiar sute de mii de euro, ceea ce îi face pe unii medici să nu mai opereze decât cazuri uşoare, despre care ştiu sigur că vor reuşi", a declarat dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitală. "Societăţile de mal