Vasile Salaru Liberalii sunt ocupati pana peste cap cu alegerile interne, cu negocierile cu dusmanii din Alianta si cu anticiparea si contracararea miscarilor presedintelui Basescu. Printre ei, la loc de frunte, si senatorul Varujan Vosganian, proaspatul ministru al economiei.
Inchiderea oleoductului Drujba, care alimenteaza Europa cu petrol rusesc, a afectat direct cinci state ale Uniunii Europene, si nu unele oarecare, ci Germania, Republica Ceha, Polonia, Slovacia si Ungaria. Actualul conflict Rusia-Belarus, care a condus la aceasta criza, este reeditarea demonstratiei de forta a Gazprom, care, pe 1 ianuarie anul trecut, sista livrarile de gaze catre Ucraina ca o pedeapsa pentru revolutiile portocalii. Ministerele economiei din tarile afectate astazi au autorizat recurgerea la rezervele strategice ale tarilor lor in urmatoarele zile, daca puterea de la Kremlin nu revine la sentimente mai bune. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, s-a intalnit ieri la Berlin cu comisarul european pentru energie, cu care a discutat despre gasirea unor surse alternative, cum ar fi energia nucleara. Tot ieri, Varsovia a fost gazda unei intalniri intre conducatorii companiilor de electricitate din Letonia, Estonia, Polonia si Lituania, hotarandu-se construirea in comun in ultimul stat mentionat a unei centrale nuclear-electrice. Este o reactie rapida a statelor europene fata de pozitia de forta a lui Vladimir Putin.
Anul trecut, premierul Romaniei anunta ca va trece masiv pe energie atomica (dar pana la constructia si darea in folosinta a grupurilor III si IV la Cernavoda e cale lunga). Oficialii de la Bucuresti au promis centrale noi pe carbune si hidrocentrale-mamut, proiecte care au fost considerate nerealiste de analistii in domeniu. Se pare ca acestia au dreptate, in decurs de un an nerealizandu-se nimic in acest domeniu. Fostul ministru Codrut Seres a fo