Expozitii: Ciprian Paleologu – Galeria Simeza, Bucuresti
Liviu Suhar – Muzeul National de Arta, Cluj-Napoca
Nu as vrea sa inchei anul 2006 fara a scrie despre doua expozitii ce meritau a fi vazute. Voi incepe cu cea de la Bucuresti, care a avut loc la Galeria Simeza, in prima jumatate a lunii decembrie. Este vorba despre Proiectul uman a lui Ciprian Paleologu, un tinar artist care, la cei 30 de ani, are deja exercitiul unei cercetari plastice, inceputa in urma cu sase ani. Este vorba despre un proiect nascut prin interogatii de natura existentiala, ce au in centru omul sau, altfel spus, „umanul“.
Este un tip de investigatie care a framintat spiritul de-a lungul timpului, iar raspunsurile continua sa ridice intrebari, stimuleaza dorinta de a merge mai departe, de a cauta permanent, dind sens ratiunii de a cerceta.
Ciprian Paleologu surprinde prin coerenta demersului sau. Expozitia deschisa in cursul lunii decembrie reprezinta cea de a patra etapa a acestui proiect, menit a se desfasura in 24 de expuneri publice, asa cum ne informeaza autorul, cu o cadenta bienala. insotita de un catalog foarte bine alcatuit, de o emisie filatelica de trei timbre, cu imagini din opera artistului, si de o sustinere teoretica, as spune ca proiectul lui Ciprian Paleologu este una dintre cele mai serioase investigatii prin intermediul limbajului plastic, in contextul tinerei generatii de la noi.
Intentia autorului, asa cum o aflam din textul insotitor, are in centru devenirea umana, dar premisa de la care porneste „este una capitulativa: omagiu neputintei“.
Proiectul uman, asa cum l-a gindit Ciprian Paleologu, devine un exercitiu, o modalitate de a rezista tentatiei ce plaseaza in mod conventional natura umana sub semnul invingatorului, face din acesta un atribut definitoriu al ei. Acceptind din start capitularea in fata luptei, o