Comisia Europeana si-a aratat nemultumirea pentru deficientele pietei interne europene de energie, ca si preferinta pentru divizarea marilor companii din domeniu pentru eliminarea discriminarilor.
"Revolutia postindustriala" in UE. Comisia Europeana si-a aratat nemultumirea pentru deficientele pietei interne europene de energie, ca si preferinta pentru divizarea marilor companii din domeniu pentru eliminarea discriminarilor.
Este nevoie de noi reguli pentru evitarea discriminarii accesului la piata europeana a energiei, printr-o separare mai clara a activitatilor de productie de cele de distributie, potrivit obiectivelor Comisiei Europene (CE) privind noua politica energetica a Uniunii Europene. Cresterea competitivitatii companiilor energetice este vazuta la Bruxelles ca o cheie a reducerii costurilor cu energia ale economiilor si cetatenilor UE.
PIATA. Problema discriminarii accesului la piata si, mai ales, la infrastructura face parte dintr-o lupta surda dintre CE si colosii energetici ca E.ON sau RWE din Germania ori francezi, ca Electricit... de France sau Gaz de France, predispusi la fuziuni transnationale, care sa le sporeasca puterea. Separarea productiei de distributie trebuie sa "rezolve problemele cu o clara preferinta pentru o separare a proprietatii", a spus presedintele CE, Jose Manuel Barosso, ieri, prezentand propunerile de masuri ale CE in domeniul energetic.
"Mai trebuie mult pentru a avea o piata cu adevarat competitiva", a adaugat Barroso, precizand ca, pana in ianuarie 2009, piata interna europeana a energiei trebuie sa fie "completa, deschisa competitiei si cu reglementari eficace". Inaintea publicarii propunerilor, membrii Executivului european aveau inca opinii opuse privind limitarea influentei colosilor energetici, potrivit surselor citate de Reuters. Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenta, si Peter M