Dolarul a crescut Miercuri 10 Ianuarie la cea mai mare valoare inregistrata din luna Noiembrie si pana in prezent: 1,2935 fata de euro. Datele despre deficitul comercial din Statele Unite au reinitiat trend-ul crescator inceput in primele zile din 2007.
Sesiunea Forex a inceput fara o volatilitate iesita din comun dar la 15:30 ora Bucurestiului, odata cu publicarea deficitului comercial din SUA, au crescut atat volatilitatea cat si volumele de tranzactionare.
Faptul ca cifra deficitului aferenta lunii Noiembrie a fost mai mica decat estimarile analistilor (58,23 miliarde de dolari fata de 59,9 miliarde), la cea mai mica valoare din luna Iulie 2005, a fost scanteia care a aprins raliul. In mai putin de 2 ore cotatia EURUSD a atins minimul sesiunii la 1,2929, restul sesiunii decurgand apoi “pe orizontala”.
Sigur, cresterea dolarului nu s-a manifestat numai fata de euro, ci si fata de celelalte monezi: a crescut la 119,64 fata de yenul japonez, la 1,9316 fata de lira sterlina si la 1,2466 fata de francul elvetian.
Pana aici, totul pare in regula. Un deficit comercial mai mic ajuta moneda tarii respective. Dar daca stam sa judecam putin, vedem ca un miliard in plus sau in minus raportat la o cifra de aproximativ 60 de miliarde nu inseamna mare lucru.
Aspectul interesant ne apare atunci cand ne uitam cu atentie printre cifrele publicate. Deficitul inregistrat in relatia cu China a scazut la 22,92 miliarde de la 24,37 miliarde in luna precedenta, pentru ca importurile au scazut cu 5,2%.
In relatia cu tarile membre OPEC deficitul a scazut la 6,83 miliarde de la 7,55 miliarde, aspect normal de altfel daca tinem cont de estimarile privind vremea calda din aceasta iarna, fapt ce conduce la un consum diminuat de petrol si alti combustibili derivati.
De remarcat este si altceva: faptul ca exporturi