21.500 de militari si rachete antiracheta sunt cateva dintre noile masuri anuntate miercuri seara de presedintele George W. Bush. Analistii straini apreciaza ca strategia liderului de la Casa Alba este o sfidare la adresa democratilor majoritari in Congres si a opiniei publice.
Da la resedinta sa din Washington, seful Casei Albe a anuntat suplimentarea trupelor pentru Irak si si-a asumat raspunderea pentru comiterea unor greseli postbelice. Presedintele Bush intentioneaza sa trimita in Orientul Mijlociu 21.500 de militari americani ca "sa intrerupa ciclul violentelor" care lovesc necontenit Irakul post-Saddam. Efectivele americane vor ajunge, in acest context, la 153.000 de militari, un numar insuficient in a opri valul fara precedent de violente. "Situatia din Irak este inacceptabila pentru poporul american, este inacceptabila pentru mine", a incercat el sa se justifice, promitand ca "sprijinul" SUA nu va dura o vesnicie.
Presedintele si-a continuat pledoaria cu anuntul desfasurarii de rachete antiracheta Patriot in Orientul Mijlociu pentru "a linisti prietenii si aliatii" Casei Albe si a spori securitatea Irakului. Masurile "pentru cresterea securitatii in Irak si pentru protejarea intereselor americane" nu se vor opri insa aici, a mai promis Bush, amintind totodata de extinderea cooperarii cu tarile vecine Irakului, mai ales cu Turcia. Prin noua strategie, liderul de la Casa Alba si-a ignorat poporul, care a incercat sa-i intoarca spatele lui Bush, nemaivazand nici o utilitate in trimiterea trupelor in Irak.
Presedintele a declansat chiar o lupta politica cu democratii majoritari in Congres, critici duri ai politicii externe a SUA din ultimii ani. Democratii au condamnat propunerea si au anuntat ca nu o vor sustine in Congres, punandu-i pe republicani in situatia de a alege intre retragerea sprijinului acordat presedintelui si sustinerea unei pol