(Foto: Republicanul)
Suparare mare in satele prahovene. Taranii au aflat ca nu mai au voie sa produca tuica decat dupa ce obtin autorizatie de la Ministerul Finantelor, urmand sa plateasca accize usturatoare pentru fiecare litru de bautura spirtoasa obtinuta in gospodarii.
Astfel, pentru primii 50 de litri de tuica destinati consumului propriu, taranii vor plati la fisc 3,75 euro/litru, aproximativ 12,7 lei/litru, si o acciza dubla pentru ce depaseste aceasta limita. In comuna Baltesti, oamenii discuta la colt de ulita despre beleaua in care au intrat odata cu integrarea Romaniei in UE.
Daca femeile sunt multumite, sperand ca sotii lor sa se lase de bautura, barbatii sunt foc si para. „Cum e posibil sa platesc bir la stat pentru tuica facuta de mine? Ce ne trebuia noua Uniune Europeana?”, se intreaba Gheorghe Paun, un localnic suparat pe taxele integrarii.
Vecinul sau, Ion Preda, a dat deja veste in sat ca-si vinde alambicul din cupru pentru ca nu are bani de dat la fisc. „Eu am o pensie de CAP de o suta de lei, bani care nu-mi ajung decat pentru a face vreo zece litri de tuica.
Mai bine il vand decat sa vina aia de la sfatul popular ca sa mi-l confiste”, spune sateanul, care se va desparti cu greu de cazanelul de tuica mostenit de la tatal sau. Primarul comunei, Ion Cojan, nu stie ce sa le spuna oamenilor despre accizele impuse de UE producatorilor romani de tuica. „Nu am primit nimic oficial la primarie.
Ne uitam si noi la stiri si citim ziarele, ca sa aflam cum sta treaba”, ne-a declarat edilul.
Alambicuri sigilate
In schimb, Marian Fatu, directorul Directiei de Finante Prahova, sustine ca unde e lege, nu-i tocmeala. „Potrivit codului fiscal, producatorii de tuica trebuie sa plateasca accize pentru fi