De săptămâna viitoare, brânza, laptele, peştele şi alte produse primare nu se vor mai vinde la liber, după bunul plac al ţăranului. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a promovat Ordinul nr. 301/2006, prin care sunt îngrădeşte modalităţile de vânzare directă, cu amănuntul, a produselor primare. Din 18 ianuarie 2007, ţăranii vor putea vinde produsele numai la „locul unde acestea au fost obţinute şi direct către consumatorul final sau pot furniza cantităţi mici către unităţile de vânzare cu amănuntul din localitate sau dintr-o localitate învecinată”. Legea mobilizează comerţul direct din gospodărie sau pe piaţa locală. Cei mai mulţi clienţi sunt însă orăşenii, care obişnuiesc să consume produsele proaspete, vândute direct de ţăran la piaţă. Desfacerea acestor alimente în oraşe nu va dispărea, însă va fi limitată. Singura interdicţie o reprezintă pieţele din capitală. „În Bucureşti nu se mai acceptă comercializarea produselor de origine animală. Nu există nicio scăpare”, a spus Constantin Savu, directorul general al Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Bucureşti.
Limitare cantitativă
O noutate ar fi şi limitarea comerţului: până la 1000 de litri de lapte pe săptămână sau de până la 10 kg de peşte de apă dulce la un transport. Ca să-şi vândă produsele, ţăranii, oierii, ciobanii sau pescarii vor fi obligaţi să se înregistreze la direcţiile sanitar-veterinare. În plus, ca să respecte noul ordin, micii producători vor trebui să aibă documente care atestă modul de producere a respectivelor produse: locul de creştere a animalului trebuie să fie curat, să aibă o sursă de apă curentă, ţăranul să fie curat şi sănătos, la fel ca şi animalul. Aceste cerinţe par de domeniul SF acum la stâna brăneanului din munţi.
Pe viitor, numai
lapte pasteurizat
În pieţele agroalimentare din Braşov, lucrurile sunt