Incepind cu 22 decembrie Legea 103/1996, privind fondul cinegetic si al protectiei vinatului, s-a modificat cu noua Lege 407/2006 ce vine cu mai multe prevederi deloc pe placul vinatorilor. Prevederea cea mai contestata este legata de faptul ca tarifele de gestionare pentru fiecare fond de vinatoare, se calculeaza in functie de cotele de recolta aprobate si contravaloarea vinatului care se extrage in sezon sau in afara acestuia. Acest tarif reprezinta o medie a cotelor de recolta pe ultimii cinci ani.
"Aceste valori vor fi exorbitante. Calculul la nivelul judetului Braila va ajunge undeva in jur de 10.000 de euro. Se vor face presiuni pentru modificarea acestor calcule, pentru a putea fi accesibile pentru toti vinatorii, pentru ca dupa tarifele actuale vom avea de-a face doar cu proprietari privati", ne-a declarat inginer Radu Moisei, seful Parcului Natural.
Noutati apar si in privinta cuantumului despagubirilor in cazul unor acte de braconaj. Astfel, daca pentru vinarea unui cuc, se vor plati 135 euro, pentru o cucuvea vinatorii vor scoate din buzunar 270 euro. Pentru o pitulice, suma e una mai mica, 27 euro, in schimb dropia ajunge la 2700 euro. Cintaretele noastre, privighetoarea si ciocirlia, sint de asemenea protejate prin lege, iar despagubirile in acest sens sint de 80 euro. Preturile cele mai piperate sint pentru cei care vineaza cerbi, acestea putind sari de 8.000 de euro, iar pentru castori acestea ajung si la 6000 de euro. In ceea ce priveste preturile pentru vinarea exemplarelor din rase mai putin valoroase, acestea sint modice, mergind de la citeva zeci de euro pentru un iepure si citeva sute de euro pentru mistreti. Caprioarele sint si ele destul de bine cotate, ajungind la peste 2.000 de euro.
A avut de suferit modificari dreptul de atribuire spre gestionare a fondurilor de vinatoare. Spre exemplu, in cazul Legii 103, a