La inceput de an este timpul cel mai potrivit sa va fixati in calendar perioadele dedicate promovarii si mentinerii sanatatii. Nu este vorba despre o dieta stricta, ci de gesturi mici, dar repetate, care vor despovara cântarul si organismul de kilogramele in plus. Mâncarea nu inseamna numai energie si placere. Cu fiecare masa, organismul in intregime si in special digestia sunt supuse unui efort, unui stres urias, mai ales in perioada sarbatorilor traditionale. De aceea, este bine ca pe parcursul unui an sa-i acordam corpului nostru perioade de respiro, de restrictii alimentare relative. Acestea permit restabilirea dezechilibrelor metabolice, imunitare, astfel ca organismul va produce mai multi hormoni de crestere care intârzie imbatrânirea organismului, in loc de enzime digestive. Cura de trei saptamâni Incarcat de excesele alimentare si bahice ale sarbatorilor de iarna, corpul nostru are nevoie de o pauza. Este tocmai potrivit sa ne programam o cura de trei saptamâni. Asta nu inseamna post negru sau infometare, ci doar sa ne hranim constient si sa ne menajam organismul de obiceiuri rele. Asadar, renuntati in aceasta perioada la alcool, nu fumati, evitati dulciurile si nu consumati carne, indeosebi seara. Nu mâncati nimic gras, prea dulce sau prea sarat, dar nici cruditati, care se digera mai greu. Seara este suficienta o supa de zarzavat. De asemenea, este indicat sa lasati o pauza de 14 ore intre cina si micul dejun. In rest, mâncati putin, usor si sanatos: cartofi, orez, legume care nu baloneaza, fierte sau inabusite in câteva picaturi de ulei de masline. Intercalati in programul alimentar o zi de lichide, in care sa consumati, pe lânga apa plata si ceaiuri de plante, sucuri, supa de zarzavat sau zer. Atentie insa la revenirea treptata la alimentatia obisnuita. Reluarea acesteia, asa-numita „faza de tranzitie“, trebuie sa dureze cel putin trei zile. Cel putin o z